na rynku
klientów poleca nas
program ochrony kupujących
darmowa wysyłka

Jak działają szybkowary?

Szybkowar to bardzo szczelny garnek służący do gotowania potraw pod wysokim ciśnieniem. Na jakiej zasadzie funkcjonuje i czy warto mieć go w domu?

Szybkowar – nieoceniona pomoc w kuchni

Szybkowar wyposażony jest w specjalnie zaprojektowaną pokrywkę, która zapewnia mu całkowitą szczelność. Dzięki temu podczas gotowania ciśnienie w garnku stale rośnie za sprawą niemającej ujścia pary wodnej. Wewnątrz urządzenia przez cały czas pracy panuje więc ta sama temperatura, a umieszczone w nim jedzenie gotuje się nawet 3 razy szybciej, niż przy korzystaniu z tradycyjnych metod. Szczelne zamknięcie pozwala ponadto na zachowanie wszystkich wartości smakowych i odżywczych potraw.

Przyrządzanie posiłków z użyciem szybkowaru nie niesie ze sobą żadnego ryzyka – nowoczesne modele wyposażone są w zawór bezpieczeństwa pozwalający na wypuszczenie nadmiaru pary. Korzystając z urządzenia, jesteśmy więc całkowicie zabezpieczeni przed ewentualnymi poparzeniami czy wybuchami.

Jak należy używać szybkowaru?

Korzystanie z szybkowaru jest łatwe i niewymagające. Dla zwiększenia bezpieczeństwa i jakości potraw powinniśmy jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych reguł. Przede wszystkim podczas gotowania w naczyniu powinno znajdować się wystarczająco wiele wody, by wszystkie produkty włożone do środka były nią całkowicie przykryte. Po napełnieniu garnka opuszczamy pokrywkę i stawiamy go na palniku. Następnie należy poczekać, dopóki odpowietrznik nie zacznie gwizdać. Jest to znak, że ciśnienie i temperatura w szybkowarze osiągnęły wymagany poziom i zaczęło się gotowanie. Teraz wystarczy zmniejszyć grzanie pod naczyniem, by świst zelżał, i zacząć odmierzać czas.

Ważne – po rozpoczęciu gotowania nie wolno unosić pokrywki. Wszystkie składniki dania muszą więc znaleźć się w środku już na samym początku lub ewentualnie zostać dodane po zakończeniu działania szybkowaru. By móc bezpiecznie go otworzyć, odblokujmy najpierw odpowietrznik i dokonajmy dekompresji gorącej pary.

Szybkowar to  urządzenie idealne dla osób, które lubią domowe posiłki, lecz nie mają czasu ich gotować. Przyda się również w okresie świąt i podczas innych uroczystości obchodzonych w rodzinnym gronie. Dzięki niemu szybko i bez wysiłku przygotujemy nawet kilka skomplikowanych dań przeznaczonych na wigilijny stół lub prywatny bankiet.

Wróć