na rynku
klientów poleca nas
program ochrony kupujących
darmowa wysyłka

Płyta indukcyjna czy kuchenka gazowa - co wybrać?

W XXI wieku nowoczesna technologia zmienia bardzo dużo rodzajów urządzeń elektrycznych, a przede wszystkim stosowanych w każdym domu urządzeń RTV i AGD. Na naszym blogu wielokrotnie już opisywaliśmy możliwości obecnie stosowanych i cieszących się olbrzymią popularnością wśród klientów nowoczesnych urządzeń RTV, czyli przede wszystkim telewizorów czy zestawów kina domowego. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu zajmiemy się jednak sprzętem AGD, a dokładniej znajdującymi się w każdej kuchni płytami grzewczymi. Przedstawimy zasady działania płyt w tradycyjnych kuchenkach gazowych oraz nowoczesnych płyt indukcyjnych i doradzimy, na co lepiej jest się zdecydować.

Charakterystyka płyt gazowych

Płyty gazowe jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu znajdowały się w każdej kuchni. Dziś już powoli zaczynają odchodzić do lamusa, ponieważ coraz częściej są wymieniane przez nowocześniejsze płyty elektryczne oraz płyty indukcyjne. Co równie istotne, we współcześnie oddawanych do użytku osiedlach mieszkaniowych, zazwyczaj nawet nie ma już możliwości zastosowania płyt gazowych, ponieważ budowane obecnie bloki mieszkalne, ze względów bezpieczeństwa, nie mają już doprowadzonych przyłączy gazowych.

Obecnie największą zaletą płyt gazowych i powodem, dlaczego duża część osób, która mieszka w starszym budownictwie nie chce z nich zrezygnować jest to, że zakup nowej płyty nie wiąże się ze zbyt dużym kosztem. Najtańsze modele płyt gazowych można znaleźć nawet za około 300 zł. W sklepach jest także cały czas duży wybór ich rodzajów oraz wymiarów. Do najczęściej kupowanych rodzajów płyt gazowych należą najtańsze płyty emaliowane, charakteryzujące się największą wytrzymałością płyty ze stali nierdzewnej oraz będące wybierane ze względu na wysoką estetykę wykonania płyty ze szkła hartowanego lub ceramicznego.

Wadami płyt gazowych zawsze były przede wszystkim trudności związane z utrzymywaniem ich w czystości. Duża ilość elementów, które znajdowały się na płycie sprawiała, że żeby wszystko dokładnie umyć, najpierw trzeba było zdjąć poszczególne elementy. Wadą płyt gazowych jest także bezpieczeństwo ich stosowania. Pozostawienie, poprzez niedopatrzenie odkręconego kurka z gazem może być bowiem bardzo niebezpieczne. Problem ten rozwiązuje nieco dodawanie do gazu przez dystrybutora specjalnych zapachów, które są tak charakterystyczne, że od razu po ich poczuciu można szybko zareagować, ale co jeżeli odkręcony kurek zostawi się przed wyjściem z domu?

Charakterystyka płyt indukcyjnych

Według wielu użytkowników, obecnie najlepszym wyborem do kuchni są nowoczesne płyty indukcyjne, które do ogrzewania potraw zamiast gazu używają energii elektrycznej. I w tym momencie od razu musimy się skupić na tym elemencie, ponieważ bardzo dużo osób, które użytkują płyty gazowe, nie chcą ich wymienić na indukcję, właśnie przede wszystkim ze względu na ich zdaniem wysoką cenę ich eksploatacji, która jest związana z większym kosztem prądu niż zawsze taniego gazu. To jednak nie jest prawda, ponieważ kuchenki indukcyjne przy podgrzewaniu garnków wykorzystują blisko 100% pobieranej energii elektrycznej, natomiast w przypadku kuchenek gazowych, często marnuje się nawet połowa zużywanego gazu, który się ulatnia lub zamiast garnków podgrzewa samą płytę grzewczą. Indukcja zaczyna się nagrzewać dopiero w momencie jak stanie na niej garnek, wyłącza się również w momencie,  w którym się go zdejmie.

Płyty indukcyjne mają także wiele innych zalet. Przede wszystkim umożliwiają dużo szybsze przygotowanie potraw w kuchni. Są także bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Płaska, idealnie gładka powierzchnia jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Wystarczy tylko ściereczka z mikrofibry oraz preparat do czyszczenia szkła. W ten sposób uda się łatwo wyczyścić nawet już zaschnięte plamy. W ofercie naszego sklepu internetowego znajduje się wiele modeli płyt indukcyjnych, ale również płyt gazowych. Oferujemy m.in. płyty indukcyjne Siemens i Whirlpool.

Pomimo iż uważamy, ze płyty indukcyjne są zdecydowanie lepszym wyborem niż płyty gazowe, nie możemy zakończyć naszego wpisu na blogu bez zaznaczenia także ich ograniczeń. Indukcja ma bowiem jedną zasadniczą wadę, albo raczej jedno istotne ograniczenie. Mianowicie nie można na niej stosować wszystkich rodzajów garnków czy patelni. Naczynia przeznaczone do indukcji posiadają na opakowaniach dokładne oznaczenia. Niestety wymieniając płytę gazową na płytę indukcyjną, trzeba się też liczyć z ryzykiem, że będzie trzeba również wymienić garnki. Nie ma się jednak czego obawiać, ponieważ garnki przystosowane do płyt indukcyjnych nie różnią się wcale ceną od tych uniwersalnych, więc ten koszt nie będzie aż tak wysoki.

Wróć