- Promocja

Możliwość codziennego picia świeżo wyciskanego soku jest bardzo ciekawą opcją praktycznie dla każdego. Samodzielnie wyciskane z owoców i z warzyw soki nie dość, że są bardzo smaczne, to na dodatek są jeszcze bardzo zdrowe. Czy jednak codzienne korzystania z sokowirówki, żeby je przygotować, nie jest zbyt trudnym zadaniem i czy nie lepiej jest jednak po prostu kupować gotowe świeże soki w sklepach? Na to pytanie odpowiadamy w naszym dzisiejszym wpisie na blogu i doradzamy, czy warto mieć w domu sokowirówkę, czy może lepiej jest się zdecydować na wyciskarkę do soków.
Sposób działania sokowirówek jest bardzo prosty. W takich urządzeniach znajduje się wiele, bardzo ostrych noży, które, działając z wysoką prędkością, mocno rozdrabniają wkładane do sokowirówki owoce i warzywa. Następnie korzystając z siły odśrodkowej z otrzymanych kawałków urządzenie wyciska, już gotowy do wypicia sok. Otrzymany sok oczywiście różni się konsystencją i smakiem od soków, zwłaszcza tych w kartonikach, które możemy kupić w sklepach. Jest w nich na pewno więcej miąższu, ale i więcej smaku owoców i warzyw, z których zostały przygotowane.
Największą zaletą sokowirówki jest szybkość działania, czyli przygotowywania w nich pysznych i w pełni zdrowych napojów. W naszym sklepie, oprócz sokowirówek, dostępne są także innego rodzaju urządzenia, które służą do przygotowywania pysznych, świeżych soków, czyli wyciskarki do soków. Mają one także wiele różnych zalet, ale proces przygotowywania w nich soków trwa jednak nieco więcej czasu. Przegotowanie soku w sokowirówce to tylko kilka minut, więc jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób, które zazwyczaj nie mają zbyt dużo czasu, a chciałyby w miarę możliwości, móc codziennie pić przygotowane przez siebie soki.
Sokowirówki są także bardzo proste w obsłudze. Wszystkie części tego kuchennego urządzenia AGD można łatwo zdemontować, wyczyścić, a później znów zamontować. Większość modeli sokowirówek daje nawet możliwość czyszczenia wszystkich części w zmywarkach, co jeszcze bardziej zwiększa wygodę korzystania z urządzenia. Oprócz tego sokowirówki charakteryzują się dosyć niską ceną, dzięki czemu kupno takiego urządzenia nie powinno być zbyt dużym obciążeniem dla domowego budżetu.
Sokowirówki mają też jednak swoje wady. Największą z nich jest szybkie utlenianie się wyciśniętego soku, przez co traci on część swoich składników odżywczych. Oprócz tego przy użyciu tego typu urządzenia nie ma się możliwości przygotowania soku także z warzyw liściastych (m.in. z jarmużu, szpinaku, z natki pietruszki i z kapusty) czy z ziół. Z takim zadaniem mogą poradzić sobie za to wspomniane już wcześniej wyciskarki do soków. Przygotowanie w nich soków trwa nieco dłużej niż w sokowirówkach, uzyskany z nich sok jest jeszcze mniej przejrzysty i gęstszy ze względu na obecność w nim jeszcze większej ilości miąższu, ale za to w soku z wyciskarki jest znacznie więcej zachowanych witamin i składników odżywczych.
Wróć